Historia

Se oli silloin

Loviisanseudun vanhimmat keilaseurat LoVi ja LKB aloittivat toimintansa 70-luvulla. LoVi kuului Kotkan ja LKB Kuusankosken keilailuliittoon. Loviisaan tai lähiympäristöön yritettiin kaikin voimin saada keilahalli. Määrlahti ja Gislom olivat eräitä vaihtoehtoja hallin sijaintipaikaksi. Gislom-projekti oli jo vähällä onnistuakin, mutta kaatui kalkkiviivoilla. Silloin kuvaan astui Kaluste Leppälän omistaja Leo Leppälä, joka osti halliprojektia varten varatut radat ja rakensi Koskenkylään uuden keilahallin.

Itä-Uudenmaan Keilailuliitto ja Leppälän halli

Kun Leppälän keilahalli Koskenkylässä oli rakenteilla, perustivat Loviisanseudun seurat LoVi ja LKB sekä Porvoon seurat Taifun ja POR 300 yhteisen Itä-Uudenmaan Keilailuliiton 13.4.1981. Liiton ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Simo Palomäki. Leppälän keilahalli vihittiin käyttöön syksyllä 15.10.1981. Tämän jälkeen perustettiin monta uutta keilaseuraa, Loviisan päässä Pluto ja Lo-Star, Porvoon päässä WSK, Enstoke, Mistral, Boys, TeKa, 100-set, MAD ja PSQC sekä Pernajaan URA ja LeBK. Liitossa oli kaksi keilahallia, toinen Koskenkylässä ja toinen Porvoossa.

Itä-Uudenmaan Keilailuliitto ja Loviisan halli

Loviisassa Ahti Nauska käynnisti uudelleen projektin, jonka tähtäimenä oli saada Loviisaan keilahalli ja sen yhteyteen myöskin squash-hallit ja kuntosali. Projekti kulki nimellä Loviisan Vapaa-ajan keskus. Uimahallikin oli kuvassa mukana, mutta se jäi totetumatta. Projektin loppuvaiheessa Ahti Nauska osti Leppälän keilahallissa olevat radat ja koneistot, jotka siirrettiin Loviisan uuteen keilahalliin Rauhalaan. Tämä tiesi sitä, että Leppälän keilahalli lopetti toimintansa (1.6.1986). Loviisan keilahalli ja vapaa-ajankeskus vihittiin käyttöön 31.10.1986. Uuden hallin myötä Loviisaan perustettiin uusia keilaseuroja, KK-Team, Salka, Leka -86, KePa, LoKaRi, Alibi -87 ja Lote. Myöhemmin syntyi myös erään alkeiskurssin jälkeen seura Team 4-Fun. Mainituista seuroista KePa ja Lote lopettivat toimintansa ja LoKaRi yhdistettiin Lo-Star seuraan.

Nykyaikaa

Loviisan keilahallissa oli puuradat, mutta laminaattiaika oli jo ovella. Ensimmäiset 'System-300'-laminaattiradat saatiin Loviisaan vuoden alussa 1990. Vuonna 2001 hankittiin halliin Steltronic-merkkinen automaattinen pistelaskujärjestelmä. Myöskin hallin ilmeeseen on talkoovoimin saatu paljon aikaiseksi.

Kesällä 2024 heitetiin hyvästi vuosimallin 1960 keilakoneillemme ja vanhoille ränneille! Syksyllä aloitetaan 50 vuotta uudemmilla koneilla ja uudemmilla, reunusesteillä varustetuilla ränneillä.